Kostråd

Deff

Förkortning eller slang för "definera" inom bodybuildarvärlden. Kort syftar den till att gå ner i fettprocent med så stor bibehållen muskelmassa som möjligt.

 

Ett underskott på ca 500 kcal per dag är lagom för att inte stressa kroppen för mycket under deff. Vill du räkna ut ditt kaloribehov kan du använda den här sidan.

Sätt din aktivitetsnivå till "lätt motion", om du inte har en massa konditionspass vid sidan om. Går du inte ner efter en vecka så sänk aktivitetsnivå till "låg". Alternativt utöka med 1-2 promenader mer i veckan.

 

När slutmålet för deffen är nådd så har du förhoppningsvis uppnått en hälsosammare nivå. Viktigt att du lägger ned lite extra omsorg på kosten under deff.

 

Bra proteinkällor med fullvärdigt protein är kött, fisk, kyckling, ägg och mjölkprodukter.

Bra kolhydratkällor är fullkornsprodukter av ris och pasta, grönsaker och frukt.

Bra fettkällor kommer från fet fisk, olivolja, nötter och avokado bland annat.

 

Kosttillskott

De enda två kosttillskotten som har bra underlag i forskning är kreatin (kreatin monohydrat) samt koffein. Vill du spendera pengar på annat är det självklart upp till dig men se till att välja svenskproducerat och med innehållsförteckning, för att veta vad du stoppar i dig.

Bulk

Okej, så du har tröttnat på att deffa och nu bestämt dig för att gå upp en viktklass istället. Bra! Styrkelyft brukar gynnas av att du har så stor mängd skelettmuskler som möjligt. Detta underlättas av att väga mer. Rent krasst, är du lika lång som personen som står överst på prispallen när du står på golvet är du i "fel" viktklass.

Skall du nu skaffa abonnemang hos din lokala pizzeria? Nej, du skall fortfarande sikta på att äta mat från bra näringskällor och sakta växa in i din nya viktklass. Snart kommer du nämligen att få deffa för att klara invägning på den.